Statut

S T A T U T U L
ASOCIAŢIEI CADRELOR MILITARE
DE CĂI FERATE ŞI TRANSPORTURI
  


BUCUREŞTI
- 2002 -




Prin Protocolul nr.172 din 20.05.1997, Asociaţia Cadrelor Militare de Căi Ferate  şi Transporturi (A.C.M.C.F.Tp) este afiliată la Uniunea Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (U.N.C.M.R.R.) cu menţinerea independenţei şi personalităţii sale juridice.

I. PRINCIPII GENERALE

ART. 1 Asociaţia Cadrelor Militare de Căi Ferate  şi Transporturi (A.C.M.C.F.Tp.), constituită în conformitate cu prevederile Constituţiei României şi a celorlalte legi în vigoare, este o organizaţie obştească, apartinică, nonprofit şi independentă, reprezentând asocierea voluntară a cadrelor militare de toate armele care au activat sau activează încă în unităţile şi formaţiunile militare de căi ferate şi transporturi.
Prin unităţi şi formaţiuni militare de căi ferate şi transporturi se înţeleg:
      a) Organele centrale şi teritoriale de transporturi militare;
      b) Fosta Brigadă de Căi Ferate, unităţile şi formaţiunile militare din subordinea acesteia.
      c) Secţiile, serviciile, birourile, compartimentele, colectivele din învăţământul militar şi alte structuri de specialitate din organigramele Ministerului Apărării, ale altor ministere şi instituţii.
ART.2. Asociaţia este persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, înscrisă la judecătoria Sectorului 1 din Municipiul Bucureşti prin HOTĂRÂREA din 4 iulie 2002 (Dosar nr. 345/PJ/2002).
Ea reprezintă interesele sociale, materiale şi culturale ale membrilor săi în relaţiile cu autorităţile publice, precum şi cu alte instituţii şi organizaţii.
ART.3. A.C.M.C.F.Tp poate stabili legături de afiliere, asociere sau colaborare cu Uniunea Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, cu alte asociaţii similare, cu fundaţii umanitare, cultural-istorice şi profesionale, dar numai cu menţinerea independenţei şi a personalităţii sale juridice.
Asemenea legături trebuie aprobate de Conferinţa Asociaţiei, la propunerea Consiliului Director.
ART. 4. Sediul A.C.M.C.F.Tp se află în Municipiul Bucureşti, Sectorul 1, Strada Grigore Cobălcescu, nr.28 sc. A, parter, camera 1.
Activităţile Asociaţiei se vor desfăşura la sediu, la Cercul Militar Naţional, la Muzeul Militar Naţional, la Regionala C.F.R. Bucureşti sau în una dintre unităţile şi formaţiunile militare de căi ferate şi transporturi (cu aprobarea comandanţilor sau şefilor acestora).

II. SCOPURILE ASOCAŢIEI CADRELOR MILITARE DE CĂI FERATE ŞI TRANSPORTURI (A.C.M.C.F.Tp.)

ART.5 A.C.M.C.F.Tp cultivă şi dezvoltă tradiţiile armatei române, trupelor de căi ferate şi ale organelor de transporturi militare în timp de pace şi război, în strânsă relaţie cu istoria căilor ferate române.
Participă la educarea generaţiilor tinere în spiritul dragostei faţă de patrie, imnul de stat şi drapelul ţării, trecutului glorios al poporului român şi tradiţiilor armatei, precum şi cultului faţă de eroii şi veteranii armei de căi ferate.
Contribuie la informarea şi educarea cadrelor militare în rezervă şi în retragere pentru a fi în măsură, la nevoie, să pună cunoştinţele şi experienţa lor în slujba apărării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.
ART. 6. Asociaţia militează pentru menţinerea şi dezvoltarea legăturilor colegiale, prieteneşti şi de camaraderie între cadrele care au lucrat în unităţile şi formaţiunile militare de căi ferate şi transporturi, precum şi între acestea şi cele din activitate.
Ţine legătura cu unităţile şi formaţiunile militare de căi ferate în vederea organizării şi desfăşurării unor activităţi cu sprijinul acestora.
ART. 7. Asociaţia acţionează în condiţiile legii pentru asigurarea protecţiei sociale a membrilor şi familiilor cadrelor militare de căi ferate şi transporturi, menţinerea şi apărarea demnităţii acestora, precum şi asistenţă în caz de boală sau deces, pe baza principiului solidarităţii.
Desfăşoară, potrivit prevederilor legale, acţiuni concrete pentru obţinerea unor drepturi specifice cadrelor militare în rezervă şi în retragere ce provin din unităţile şi formaţiunile militare de căi ferate şi transporturi: permise de călătorie pe calea ferată, încadrarea în grupa II-a de muncă începând cu anul 1956, acces la casele şi staţiunile de tratament şi odihnă ale Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, participarea la excursii în ţară şi în străinătate şi alte activităţi organizate de „C.F.R”
ART.8. În vederea îndeplinirii scopurilor propuse A.C.M.C.F.Tp va folosi următoarele căi:
8.1. Menţinerea legăturii şi colaborarea cu unităţile şi formaţiunile militare de căi ferate şi transporturi pentru participarea veteranilor şi a unor cadre în rezervă şi în retragere la activităţi importante: primirea recruţilor, jurământul militar, ziua unităţii, aplicaţii demonstrative şi exerciţii tehnice, depuneri de coroane, schimburi de experienţă, simpozioane, întâlniri jubiliare ale promoţiilor de absolvenţi ai Şcolilor Militare, Academiei de Înalte Studii Militare şi cursurilor postacademice, aniversarea diferitelor zile festive, etc.
8.2. Colaborarea cu Uniunea Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, cu alte asociaţii şi fundaţii prevăzute la art. 3, pentru asigurarea sprijinului necesar finalizării preocupărilor comune.
8.3. Organizarea periodică de întruniri ale membrilor asociaţiei cu participarea unor cadre active de căi ferate pentru revedere şi schimburi de idei, pentru evidenţierea rolului şi contribuţiei trupelor de căi ferate şi organelor de transporturi militare, atât în timp de pace, cât şi la război, la refacerea, construirea, dezvoltarea şi modernizarea reţelei feroviare şi la organizarea transporturilor militare;
8.4. Sprijinirea membrilor Asociaţiei în redactarea unor memorii, lucrări de istorie, studii şi analize, alte lucrări cu subiecte din activitatea desfăşurată de aceştia în timp de pace sau război. Prezentarea acestor lucrări la reuniunile membrilor asociaţiei, în unităţile militare şi pe măsura posibilităţilor, publicarea lor în presa militară şi civilă centrală şi locală;
8.5. Studierea în continuare a materialelor din arhive şi completarea istoricului trupelor de căi ferate, a organelor de transporturi militare şi a Muzeului Armei de Căi Ferate cu documente, materiale şi activităţi ale unor persoane cu merite importante în evoluţia armei căi ferate şi transporturi militare;
8.6. Participarea, la cerere şi în limita posibilităţilor, la schimburi de experienţă şi redactarea unor regulamente (instrucţiuni) de specialitate, la solicitarea cadrelor active;
8.7. Marcarea unor momente importante din trecutul trupelor de căi ferate şi organelor de transporturi militare prin plăci comemorative, efigii, basoreliefuri şi monumente la locurile însemnate din istoria armei;
8.8. Organizarea unor acţiuni atractive de petrecere a timpului în aer liber pentru membrii Asociaţiei şi familiile lor;
8.9. Alte activităţi specifice cadrelor militare (active şi în rezervă) de toate gradele şi toate vârstele din asociaţie (jocuri de club, plimbări în parcuri, aniversarea lunară a zilelor de naştere, etc.).

III. MEMBRII A.C.M.C.F.Tp.
ÎNDATORIRI ŞI DREPTURI

ART.9. A.C.M.C.F.Tp cuprinde membri titulari şi membri de onoare.
9.1. Membrii titulari sunt proveniţi din rândul generalilor, ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor de toate armele şi salariaţilor civili care au activat sau activează încă în unităţile şi formaţiunile militare de căi ferate şi transporturi, care recunosc Statutul Asociaţiei şi solicită individual, în scris, calitatea de membru.
Calitatea de membru se acordă de Consiliul Director al Asociaţiei, respectiv birourile filialelor componente şi se dovedeşte cu carnetul de membru (legitimaţie tip).
Asociaţia lasă liberă opţiunea membrilor săi pentru a participa la una sau mai multe asociaţii ale pensionarilor militari, potrivit dorinţelor şi intereselor proprii;
Calitatea de membru al A.C.M.C.F.Tp se pierde la cererea personală a acestuia şi când se constată neplata cotizaţiei timp de 12 luni. Ridicarea calităţii de membru se constată sau se hotărăşte, după caz, de organele care au aprobat acordarea acesteia. Împotriva hotărârii de ridicare a calităţii de membru se poate face apel la Conferinţa anuală a A.C.M.C.F.Tp.
9.2. Membrii de onoare sunt consideraţi toţi veteranii de război din Arma Căi Ferate. Calitatea de membru de onoare se acordă de Conferinţa A.C.M.C.F.Tp., la propunerea Consiliului Director (filialelor), persoanelor care s-au remarcat prin contribuţii importante la sprijinirea Asociaţiei pentru realizarea scopurilor sale.
Membrii de onoare pot lua parte, ca invitaţi, la activitatea Asociaţiei şi nu au obligaţia de a plăti cotizaţia de membru şi taxa de înscriere.
ART.10. Îndatoririle membrilor A.C.M.C.F.Tp. sunt următoarele:
10.1. Să participe după posibilităţi şi cu bună credinţă la acţiunile Asociaţiei pentru realizarea scopurilor menţionate în capitolul 2 al Statutului;
10.2. Să respecte şi să îndeplinească prevederile Statutului Asociaţiei, hotărârile Conferinţei şi sarcinile primite de la organele de conducere. În cazul alegerii în organele de conducere, să acţioneze cu simţ de răspundere, competenţă, operativitate şi spirit de prevedere;
10.3. Să-şi exprime când consideră necesar, punctele de vedere şi propunerile cu privire la îndeplinirea prevederilor Statutului, obiectivelor şi acţiunilor stabilite;
10.4. Să participe activ la întrunirile Asociaţiei şi filialelor, să cotizeze potrivit reglementărilor şi să atragă noi membri în rândurile Asociaţiei (filialei).
ART.11. Drepturile membrilor A.C.M.C.F.Tp sunt următoarele;
11.1. Să aleagă şi să fie ales în organele de conducere ale Asociaţiei (filialei);
11.2. Să contribuie prin propuneri şi activitate personală la luarea hotărârilor, inclusiv la elaborarea documentelor de organizare (planuri, programe etc.) şi ducerea lor la îndeplinire;
11.3. Să fie consultaţi în toate problemele care privesc activitatea Asociaţiei (filialei);
11.4. Să fie informaţi oportun asupra demersurilor şi activităţilor organelor de conducere ale Asociaţiei şi filialelor;
11.5. Să se adreseze conducerii Asociaţiei şi filialelor pentru a fi sprijiniţi în rezolvarea unor probleme personale şi obţinerea unor drepturi ce li se cuvin legal;
11.6. Să beneficieze de protecţia Asociaţiei, de sprijinul moral şi material, în raport cu posibilităţile acesteia.
ART. 12. Membrii Asociaţiei, cadre militare active, vor participa la acţiunile A.C.M.C.F.Tp. în funcţie de posibilităţi şi cu acordul şefilor lor.

IV. STRUCTURA A.C.M.C.F.Tp

ART. 13. A.C.M.C.F.Tp. funcţionează în Garnizoana Bucureşti.
13.1. În garnizoanele în care există sau au fost unităţi şi formaţiuni militare de căi ferate şi transporturi se pot înfiinţa filiale ale A.C.M.C.F.Tp.
13.2. Filialele aplică prevederile Statutului A.C.M.C.F.Tp. la specificul garnizoanei respective.
13.3. Filialele se înfiinţează prin hotărârea Conferinţei Asociaţiei dacă în garnizoana respectivă sunt cel puţin 3 cadre militare de căi ferate şi transporturi;
13.4. Activitatea filialei este condusă de un birou format din preşedinte, vicepreşedinte şi secretar (este şi trezorier).
13.5. Filialele A.C.M.C.F.Tp. pot dobândi personalitate juridică, în conformitate cu legea.
ART. 14. Organele de conducere ale A.C.M.C.F.Tp. sunt: Conferinţa Asociaţiei, Consiliul Director şi Comisia de Cenzori.
14.1. Organele de conducere îşi desfăşoară activitatea şi adoptă hotărâri în mod democratic, pe bază de vot deschis.
Hotărârile organelor de conducere, luate în mod statutar, sunt obligatorii pentru toţi membrii Asociaţiei şi filialelor teritoriale indiferent de poziţia personală;
14.2. Sunt statutare Conferinţele la care sunt prezenţi cel puţin 50% plus unu din numărul celor prevăzuţi să participe la aceste activităţi.
Sunt valabile hotărârile luate cu votul pozitiv a cel puţin 50% plus unu din numărul celor prezenţi, în afară de cazurile când în statut se prevede în mod expres altfel;
14.3. Dezbaterile şi confruntările de opinii privind conducerea Asociaţiei şi filialelor sale şi modalităţile de acţiune în vederea îndeplinirii scopurilor stabilite se vor caracteriza prin deplină camaraderie, politeţe militară şi respect reciproc;
14.4. Preşedinţii (vicepreşedinţii) filialelor teritoriale prezenţi la Conferinţa A.C.M.C.F.Tp. au drept de vot egal cu numărul membrilor filialei pe care o reprezintă, dacă acestea au achitat cotizaţia la zi şi au vărsat în contul asociaţiei cota parte stabilită în prezentul statut.
ART. 15. Conferinţa A.C.M.C.F.Tp. se convoacă, de regulă, anual şi are următoarele atribuţiuni :
15.1. Dezbate şi aprobă Statutul Asociaţiei şi modificările propuse la Statut;
15.2. Alege preşedintele Asociaţiei, Consiliul Director şi Comisia de cenzori;
15.3. Analizează, evaluează şi concluzionează asupra activităţii desfăşurate de Consiliul Director;
15.4. Ascultă raportul execuţiei bugetare şi raportul comisiei de cenzori şi aprobă descărcarea de gestiune a Consiliului Director al Asociaţiei;
15.5. Aprobă planul anual de activitate al Asociaţiei şi bugetul de venituri şi cheltuieli;
15.6. Hotărăşte acordarea titlului de “membru de onoare” al A.C.M.C.F.Tp;
15.7. Hotărăşte afilierea la alte uniuni şi asociaţii, prevăzute la art. 3 din Statut;
15.8. Hotărăşte valoarea anuală a taxei de înscriere şi a cotizaţiei de membru.
ART. 16. Între conferinţe, Asociaţia este condusă de un Consiliu Director, ales prin vot deschis pentru un mandat de trei ani.
16.1. Consiliul Director va fi format din preşedinte, secretar general, trei vicepreşedinţi, secretar executiv, trezorier, 4-6 membri şi 2-4 membrii supleanţi.
16.2. Preşedinţii filialelor teritoriale fac parte, de drept, din Consiliul Director al Asociaţiei. Participarea acestora la întrunirile Consiliului este facultativă, în funcţie de posibilităţile financiare ale fiecărei filiale;
16.3. Votul preşedinţilor filialelor teritoriale se iau în seamă numai în situaţia în care aceştia sunt prezenţi la şedinţele respective ale Consiliului A.C.M.C.F.Tp
16.4. Membrii A.C.M.C.F.Tp., propuşi şi aleşi în organele de conducere sau diferite colective de lucru, trebuie să-şi declare public acceptul şi dorinţa de a munci în aceste organisme;
16.5 La fiecare şedinţă a Consiliului Director şi a Biroului executiv se redactează proces verbal semnat de toţi cei prezenţi la activitatea respectivă.
ART. 17. Consiliul Director al Asociaţiei se întruneşte de regulă trimestrial şi are următoarele atribuţiuni:
17.1. Asigură organizarea îndeplinirii hotărârilor Conferinţei Asociaţiei cu respectarea prevederilor Statutului;
17.2. Întocmeşte planul anual de activitate şi planul anual de venituri şi cheltuieli, pe care le supune spre aprobare Conferinţei Asociaţiei;
17.3. Convoacă Conferinţa A.C.M.C.F.Tp. şi organizează conducerea lucrărilor acesteia;
17.4. Convoacă reuniunile Asociaţiei şi asigură buna lor desfăşurare;
17.5. Ţine evidenţa membrilor Asociaţiei, înscrie noi membri şi asigură convocarea acestora la toate activităţile prevăzute în plan;
17.6. Prezintă anual raport de activitate în faţa Conferinţei Asociaţiei şi la trei ani dare de seamă asupra întregii activităţi desfăşurate în perioada mandatului;
17.7. Rezolvă problemele curente între Conferinţele Asociaţiei;
17.8. Sprijină activitatea filialelor din Bucureşti şi alte garnizoane;
17.9. Acţionează pentru dobândirea şi menţinerea unor drepturi specifice ce decurg din activitatea cadrelor militare în serviciul Căilor Ferate Române;
17.10. Ţine legătura cu unităţile şi formaţiunile militare de căi ferate şi transporturi, organizează participarea la acţiuni comune cu acestea şi participă la dezvoltarea muzeului armei şi camerelor tradiţiilor de luptă;
17.11. Organizează participarea membrilor Asociaţiei la ceremoniile religioase şi militare ocazionate de decesul unor camarazi şi a diferitelor comemorări;
17.12. Face propuneri de înaintare în grad a celor mai merituoşi membrii ai Asociaţiei, cadre militare în retragere, pe baza activităţii desfăşurate anterior pensionării şi ca membrii în A.C.M.C.F.Tp, potrivit dispoziţiilor legale existente;
17.13. Organizează încasarea cotizaţiei de membru, donaţiilor şi a taxei de înscriere, depunând sumele respective, în conturi bancare şi certificate de depozit cu dobânzi avantajoase;
17.14. Constituie şi păstrează arhiva A.C.M.C.F.Tp
ART.18. Conducerea curentă a activităţii Asociaţiei se exercită de Biroul executiv al Consiliului Director, care se compune din preşedintele, secretarul general, vicepreşedinţii, secretarul executiv şi trezorierul acesteia;
Biroul executiv se întruneşte, de regulă, odată pe lună şi rezolvă problemele curente ale Asociaţiei.
ART.19. Reprezentarea Asociaţiei se face de către preşedinte sau secretarul general, iar în lipsa acestora de un vicepreşedinte stabilit în şedinţa Biroului executiv al Consiliului Director.
19.1. Membrii Consiliului Director şi ai Comisiei de cenzori îşi desfăşoară activitatea fără retribuţie, pe bază de voluntariat. Aceştia pot primi trimestrial, parte din cheltuielile efectuate cu transportul şi convorbirile telefonice aşa cum sunt stabilite în planul anual de venituri şi cheltuieli, în funcţie de posibilităţile băneşti ale Asociaţiei;
19.2. Toate documentele emise de Consiliul Director al Asociaţiei sunt semnate de preşedintele acestuia, iar cele financiare sunt contrasemnate şi de trezorier (casier – contabil).

CAP.V MIJLOACE FINANCIARE ŞI MATERIALE ALE A.C.M.C.F.Tp

ART.20. Mijloacele financiare şi materiale ale asociaţiei pot proveni din: taxa de înscriere, cotizaţii şi contribuţii voluntare ale membrilor, donaţii, sponsorizări sau legate, dobânzi şi dividende.
Aceste mijloace sunt gestionate de un casier-contabil (trezorier), membru al Consiliului Director, potrivit regulilor de gestiune financiar - contabile în vigoare.
ART. 21. Valoarea taxei de înscriere şi a cotizaţiei lunare se stabileşte anual de Conferinţa Asociaţiei şi este obligatorie pentru toţi membrii titulari.
Cotizaţia stabilită poate fi plătită integral la începutul anului sau trimestrial;
Solicitările de donaţii şi sponsorizări se pot face numai de Consiliului Director pentru acţiuni bine determinate cu documente oficiale şi respectarea prevederilor legale;
Toate sumele încasate se depun în cont bancar, certificate de depozit sau la C.E.C.
ART. 22. Din fondurile realizate se pot folosi sume de bani pentru achiziţionarea unor furnituri de birou, multiplicări de documente, servicii cu ocazia conferinţelor şi reuniunilor, coroane şi jerbe la diferite ocazii, transport, convorbiri telefonice, corespondenţă, taxe, confecţionarea diplomelor de onoare sau de excelenţă, insignelor şi plachetelor omagiale, invitaţiilor şi programelor, ajutorul în caz de deces, în funcţie de posibilităţi şi alte nevoi ale Asociaţiei.
Situaţia veniturilor şi cheltuielilor se prezintă la fiecare întrunire a Consiliului Director pe baza extrasului de cont.
ART. 23. Din fondurile realizate din taxa de înscriere şi cotizaţii, 85% rămân la fiecare filială teritorială, iar 15% se varsă în contul bancar (C.E.C.) al Asociaţiei, trimestrial, în primele 10 zile ale lunii următoare trimestrului în care s-au făcut încasările.

CAP. VI CONTROLUL ŞI VERIFICAREA
GESTIUNII A.C.M.C.F.Tp.

ART.24. Verificarea modului de realizare, păstrare şi folosire a bunurilor materiale şi fondurilor Asociaţiei se face de către Comisia de cenzori.
Comisia de cenzori va avea trei membrii aleşi de Conferinţa Asociaţiei, pe timp de trei ani, fiind preferaţi acei care posedă cunoştinţe juridice si financiar - contabile.
Comisia de cenzori va funcţiona independent, îngrijindu-se de respectarea legalităţii în activitatea consiliului şi de cheltuirea judicioasă şi legală a fondurilor băneşti.
Membrii Comisiei de cenzori pot participa la întrunirile trimestriale, ordinare, ale Consiliului Director al A.C.M.C.F.Tp.
ART.25. Comisia de cenzori verifică trimestrial sau ori de câte ori este nevoie, realizarea fondurilor şi utilizarea lor în conformitate cu bugetul, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cele statutare.
Consiliul Director este obligat să pună la dispoziţia comisiei de cenzori toate documentele solicitate pentru control şi să instituie un registru pentru consemnarea verificărilor.
ART. 26. Anual, Comisia de cenzori va prezenta un raport în faţa Conferinţei Asociaţiei odată cu raportul sau darea de seamă prezentate de Consiliul Director.

VII. DISPOZIŢII FINALE

ART. 27. Conferinţa Asociaţiei va putea lua în discuţie şi hotărî asupra patronului spiritual al A.C.M.C.F.Tp şi eventual, alegerea unui preşedinte de onoare al acesteia.
ART. 28. Atribuţiunile filialelor teritoriale vor fi elaborate de acestea şi apoi aprobate fiecare separat de Consiliul Director al A.C.M.C.F.Tp
ART. 29. Statutul aprobat nu poate fi modificat decât de Conferinţa Asociaţiei cu votul a două treimi din membrii prezenţi.
ART.30. A.C.M.C.F.Tp se poate dizolva prin hotărârea Conferinţei Asociaţiei, în sprijinul acestei măsuri exprimându-se cel puţin două treimi din numărul total al participanţilor cu drept de vot.
Fondurile Asociaţiei astfel dizolvate, vor fi destinate ridicării de monumente, dezvelirii unor plăci comemorative şi dezvoltării muzeului armei.

________ // _________



Prin ÎNCHEIEREA în Şedinţa din Camera de Consiliu din 4 iulie 2002, judecătoria Sectorului I al Municipiului Bucureşti a dispus admiterea cererii formulate de noi privind denumirea asociaţiei, sediul acesteia, statutul şi componenţa Consiliului Director (Dosar nr. 345/PJ/2002).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu